Als papa of mama is het het een hele stap om je zoon of dochter rond te zien lopen met een eerste telefoon. Je vraagt jezelf af of het nog niet te vroeg is voor een telefoon, of ze er wel zuinig op zijn, en of ze de telefoon niet misbruiken voor allerlei dingetjes. Geef toe het is best spannend.
Maar gelukkig went dit na een paar weken/maanden en is je kind al toe aan een volgende telefoon. Veel ouders laten hun kind kennis maken met een telefoon welke niet uit het duurste segment komt. Dus niet de nieuwste Samsung of nieuwste Iphone. Maar vaak een gebruikt toestel van papa of mama, of een wat goedkopere eerste telefoon.
Waar moet je nu op letten als je een volgende telefoon gaat uitzoeken voor je zoon of dochter:
- Overleg met je zoon of dochter. Hoe is het gegaan met de eerste telefoon, zijn ze er zuinig op geweest en hebben ze de telefoon gebruik volgens de afspraken die je gemaakt had? Zo ja, perfect! Zo nee, overleg voordat er een volgende telefoon komt wat er gebeurt als ze zich wederom niet aan de afspraken houden. Vaak betekent dit (tijdelijk) innemen van de telefoon, of bijvoorbeeld geen beltegoed of data/belbundel tijdelijk.
- Bekijk de vorm van telefonie. Heeft je kind een prepaid toestel, en zijn de kosten laag gebleven dan is het het overwegen waard om een sim-only te pakken. Waarbij ze een vast aantal belminuten en data per maand krijgen. Is deze op, dan moet er gewacht worden tot de volgende maand. Let op, kies wel voor een aanbieder met een belplafond om overbodige kosten te voorkomen. Een goede aanbieder van sim-only met een belplafond is bijvoorbeeld Simpel
- Is de huidige telefoon nog wel geschikt? Gebruikt je zoon of dochter apps dan zal het een smartphone moeten zijn die de apps van tegenwoordig ook wel kan openen en gebruiken. Kies daarom niet voor een toestel wat ouder is dan 4 a 5 jaar. Sommige telefoons worden door de producent ook niet meer ge-update met de nieuwste software, wat weer gevaren kan opleveren voor de veiligheid van het toestel. Soms is het verstandiger om iets meer geld uit te geven aan een nieuwe telefoon dan een oude. Dit hoeft dan niet meteen een dure Iphone 6 te zijn, maar mag best een eenvoudigere smartphone zijn. Je hebt dan ook meteen weer garantie op het toestel.
- Tot slot, vernieuw je afspraken met je kind. Herhaal duidelijk welke afspraken je wilt blijven handhaven en overleg samen welke afspraken er nog meer zijn, en wat de gevolgen zijn als ze zich er niet aan houden. Misschien niet de makkelijkste gesprekken, maar wel belangrijk om een verantwoord om gaan met de telefoon te handhaven.